Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Min hamster kliar sig mycket


Om din hamster kliar sig väldigt mycket har hen troligtvis problem med torr hud, skabb, kvalster eller någon slags allergisk reaktion.


Om din hamsters öron är väldigt torra och flagnande kan det bara handla om att hens hus är torr, precis som ibland sker hos människor. Det kan lösas genom att smörja på lite vaselin bak på öronen en gång om dagen. Det bör vara tillräckligt för att göra det skönare för hamstern, och samtidigt hålla huden fin och återfuktad.


En annan orsak till upprepat kliande kan vara skabb. Skabb orsakas av speciella kvalster, och de orsakar massvis med torr, irriterad hud som kan vara ganska torr och fylld med skorpa. Kvalsterna är mikroskopiska, men även om de är osynliga för det mänskliga ögat kan de orsaka mycket problem och obehag hos din hamster, eftersom de gräver sig ner under huden. Det är viktigt att du så snabbt du upptäcker det behandlar skabb, eftersom det är väldigt smärtsamt.


Friska hamstrar har fin hud och kliar inte sig själva så mycket
Friska hamstrar har fin hud och kliar inte sig själva så mycket

Om ditt husdjur har torr, irriterad hud över hela kroppen, kan hen också drabbats av andra slags kvalster. De är små ryggradsdjur som bor på ditt husdjurs hud. Om det bara handlar om väldigt få kvalster brukar de inte orsaka några problem, men om de blir för många kan de ställa till mycket besvär för din hamster. Huden kommer bli torr med stora skorpor, och pälsen kan ramla bort i fläckar. Kvalster kan behandlas med speciella medel som du kan få hos veterinären.


En annan orsak till klådan kan vara att din hamster är allergisk mot någonting i buren. Allergier är farliga om de inte upptäcks och behandlas. Om hamstern i kombination med kliandet också har väsande andning, nyser eller utsöndrar vätska från öron eller nos kan klådan bero på en allergi.


Glöm inte att din hamster kan drabbas av flera hälsoproblem på samma gång. Om hen t.ex. kliar sig mycket och dessutom har en rinnande nos och svårigheter att andas kan hen ha drabbats av en luftvägsinfektion och kvalster på samma gång. Om du inte kan hitta en anledning till varför din hamster kliar sig kommer en veterinär kunna hjälpa till att ställa en diagnos.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än