Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Min hamster har rymt


Hamstrar är listiga små varelser som är kända för att kunna rymma från de mest säkra platser. Du kommer bli förvånad över hur de kan få plats på de minsta av platser och krypa in i små hål som du inte ens sett. Det som gör det hela svårare är att hamstrar vanligtvis rör sig under natten, så om du försöker fånga din hamster utifrån ljud måste du vänta tills det blir mörkt.


En av de viktigaste sakerna att göra innan du börjar leta efter din hamster är att se till att inga andra husdjur kan hitta hen. Om du har större husdjur är din hamster i fara och måste hittas snabbt. Så fort du upptäcker att din hamster rymt måste du tillfälligt begränsa dina andra husdjur, såsom katter, hundar, större fåglar och illrar, till ett rum i huset. Kolla dock detta rum noggrant innan du stänger in dem där, så att hamstern inte lyckats ta sig dit. När du är säker på att hamstern inte är där kan du stänga om dem och börja leta i andra rum.


Om din hamster har lyckats rymma finns det vissa saker du kan göra innan du börjar leta i hela huset på alla fyra. Här nedanför lär vi dig hur du använder en hinkfälla, men det finns massvis med olika metoder som ägare använt i åratal, som att slå in godisbitar i aluminiumfolie eller ställa ut ett hamsterhjul, så att du kan höra var i huset din hamster befinner sig.


Få inte panik, det finns flera olika metoder du kan använda för att hitta din hamster
Få inte panik, det finns flera olika metoder du kan använda för att hitta din hamster

Hinkfällan är en metod som lurar in din hamster i en liten fälla. Förutom att hålla andra husdjur utanför rummet med fällan är det också otroligt viktigt att välja en hink som är rätt storlek, ungefär 20-25cm hög. Då kan hamstern inte ta sig ut på ett lätt sätt, men kommer inte heller skada sig om hen ramlar ner. När du valt en bra hink lägger du en handduk eller gott om strö i botten. Försök att få en bra balans mellan ett mjukt underlag för hamstern, men inte nog att hen kan klättra ut.


Sen måste du lägga något gott i fällan. Det måste vara någonting som luktar mycket så att din hamster kan känna det på avstånd och lockas mot fällan. Det kan vara en eller två skivor äpple, eller kanske en bit broccoli. Se till att maten är färsk, eftersom hamstrar kan bli sjuka av att äta möglig eller övermogen mat.


Härnäst måste du se till att din hamster kan ta sig till toppen av hinken. Det lättaste sättet att göra detta är att bygga en liten trappa av böcker. Hamstern kommer då klättra upp för stegen och ramla ner i hinken på det mjuka underlaget. Om du tror att din hamster är stor nog att falla igenom en bit papper kan du lägga det över hinken och lägga godisbitarna på pappret. När hamstern går ut för att komma till frukten kommer hen falla igenom pappret.


Kolla hinken ett par gånger om dagen för att se om du lyckats fånga din hamster. Om hinktricket inte fungerar kan du prova att ställa ut fler fällor runt om i huset, eller hitta din hamster genom att ställa ut högljudda lockelser som en godisbit insvept i folie eller ett hamsterhjul. Om du lyssnar noggrant kommer du under natten förhoppningsvis höra hur hamsters rör sig i rummet.

Stäng av TV:n och sitt tysta för att lyssna efter ljud från hamstern
Stäng av TV:n och sitt tysta för att lyssna efter ljud från hamstern

För att motverka att din hamster rymmer igen rekommenderar vi att du går igenom buren för att få reda på hur hen rymde. Det är bra att regelbundet kontrollera buren så att du tidigt upptäcker om det bildas några hål eller luckor som hamstern kan ta sig ut genom. Hamstrar kan komma igenom förvånansvärt små hål och gnaga sig igenom trä och plast, så om du ser att någon del av buren blivit gnagd på eller ser ovanligt tunn ut är det bäst att försöka laga det innan hamstern lyckas rymma.


Du bör också tänka över var du har ställt buren. Om din hamster är stressad eller orolig på grund av höga ljud eller för mycket ljus kan det vara en anledning till att hen försöker rymma. Fundera på om det finns några störande ljud i närheten, eller om ett annat husdjur har kunnat skrämma din hamster. Har hen tillräckligt att göra? Är buren stor nog? Att hamstern försöker rymma kan vara ett tecken på att hen inte är glad i sitt hem.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än