Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Min hamster biter på buren


Metall är inte så bra för din hamsters tänder, det är för hårt för att ta sig igenom, och kan orsaka stora problem om din hamster bryter sina tänder eller puttar dem ur position. Om hamstrar regelbundet tuggar på gallret i sin bur kan de drabbas av flera allvarliga mun- och tandproblem.


Om din hamster fortsätter bita på gallret i buren under en längre tid finns det vissa saker du kan göra för att förbättra situationen. Detta beteende kan t.ex. vara ett tecken på att din hamster är uttråkad, att hen inte har tillräckligt med plats, eller har fått för långa tänder.


bar rub is painful
Att din hamster biter på gallret kan orsakas av flertalet saker

För det mesta kommer din hamster kunna underhålla sig själv. Med det sagt rekommenderar många ägare att de tas ut ur buren för en lekstund åtminstone en gång om dagen. Om din hamster tuggar på buren kan du börja med att ta ut hen från buren lite oftare för att se till att hen inte är uttråkad. Försök att öka tiden du leker med din hamster och se om hen slutar gnaga på buren.


En annan sak du kan göra är att ge din hamster någonting annat att tugga på, som speciella tuggleksaker. Hamstrar har väldigt långa tänder som fortsätter växa under hela livet, och om de inte får tillräckligt med hård mat att gnaga på kommer de tugga på vad de än får tag på, t.ex. gallret i buren. Det kan därför vara bra att ge dem gnagleksaker, speciella träbitar som är säkra för hamstern men också låter hen anpassa längden på sina tänder.


Slutligen, om du har provat båda dessa saker utan något resultat kan det vara buren i sig det är fel på. Din hamster kommer försöka ta sig ut om buren är för liten. Om de är på en plats de inte tycker om och det inte finns någon annat sätt att ta sig ut kommer de försöka gnaga sig ut.


Om ingen av dessa saker fungerar kan du fundera på att köpa en stor glasbur utan galler. De är oftast omgjorda akvarium och brukar vara en bra storlek, men se till att du mäter buren innan du köper den.

Kommentarer

Elin, 3 juni 2023

De biter inte för att slipa ned tänderna det är en myt. Hamstrar som gnager på gallret är uttråkade och behöver ett mer berikat liv, och/eller en större bur.